Brandwonden (Fl)
Wat is belangrijk bij brandwondproducten kopen?
Een brandwond kan zeer pijnlijk zijn. De eerste regel voor behandeling is dat je de brandwond met lauw water koelt. De vervolgactie is dan afhankelijk van de ernst van de wond. Bij eerstegraads brandwonden kun je over het algemeen eerste hulp bieden. Vanaf tweedegraads brandwonden is specialistische hulp noodzakelijk. In ieder geval is het altijd belangrijk dat je goed voorbereid bent als je een brandwond wilt behandelen. Er zijn een aantal producten die daarbij niet mogen ontbreken.
Welke soorten brandwonden zijn er?
De meest milde vorm van brandwonden zijn de eerstegraads brandwonden. Daarna worden brandwonden onderverdeeld in tweedegraads en derdegraads. Hoe ernstiger de brandwond, hoe noodzakelijker het is dat er een specialist ingeschakeld wordt om de behandeling uit te voeren. Brandwonden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kun je kokend water op je huid krijgen. Je kunt je branden aan de vlammen van een fornuis of aan een elektrische kookplaat. Ook bij het gebruik van een oven kun je je stoten aan de hete ovenwand, waardoor je een brandwond oploopt. De brandwond kan bestaan uit een rode of kapotte huid. Dit laatste zorgt voor een open wond. Vanaf een tweedegraads verbranding kunnen zich bovendien blaren op de huid vormen.
Een brandwond behandelen
Het belangrijkste is natuurlijk om brandwonden zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen met een blusdeken of een brandblusser. Op het moment dat je merkt dat er bijvoorbeeld een vlam in de pan slaat, kun je direct actie ondernemen door deze blusdeken over het vuur te leggen of de vlammen met de brandblusser te doven. Is er geen sprake van open vuur en is de brandwond al ontstaan, dan is het noodzakelijk dat de wond gekoeld wordt. Het wordt afgeraden die met koud water te doen, omdat dit erg pijnlijk is. Het advies is om dit met lauw water te doen. Houd de wond vrij, maar laat kleding die in de wond vastzit gewoon zitten. Smeer geen zalf op de wond. Als er een blaar op de huid ontstaat, kan deze het beste afgedekt worden met steriel verband.
Welke brandwondenproducten voor de horeca?
In de horeca en dan vooral in de keuken, is het noodzakelijk dat je goed voorbereid bent op het behandelen van brandwonden. Daarom is het goed om een aantal producten voor het behandelen van brandwonden standaard in je EHBO-koffer te hebben. Denk daarbij aan burnshield, een kompres met een steriele gel dat tea treeolie bevat. Deze hydrogel zorgt voor koeling van de wond en heeft bovendien een desinfecterende werking. Heb je niet direct water in de buurt, dan biedt brandwondengel uitkomst. Deze gel onttrekt de brand aan de huid wat direct zorgt voor een koelend effect. Het kan tevens gebruikt worden als aanvulling op de koeling met lauw stromend water. Ook brandwondenpleisters mogen niet ontbreken in de basis. Als de wond het toestaat, dus bij een eerstegraads verbranding, zijn deze pleisters geschikt om de wond af te dekken. Je voorkomt daarmee dat er vuil in de wond komt. Tegelijk houd je wel voldoende ventilatie tussen de pleister en de wond. De pleisters kleven niet aan de huid en zijn waterafstotend.
Brandwondenzalf en brandwonden kompressen kopen
Brandwondenzalf en een brandwondenkompres koop je gemakkelijk online. De brandwondenzalf is als gel verkrijgbaar in een flacon, maar je kunt ook kiezen voor een handzame spray. Het brandwondenkompres is leverbaar in verschillende afmetingen. Zo heb je er altijd een die geschikt is voor zowel grote als minder grote brandwonden. Controleer regelmatig of je nog voldoende materiaal in huis hebt om brandwonden te kunnen behandelen. En zorg er anders voor dat je met een complete navulset de inhoud van je brandwondenkoffer weer up-to-date maakt.